Villa
In de tweede periode is de opdracht een villa ontwerpen. Deze villa ontwerp je voor een opdrachtgever die hoort bij je gekozen architerctuurstijl. Het locatiegebied van deze opdracht is de woonwijk Blitsaerd in Leeuwarden.
In de tweede periode is de opdracht een villa ontwerpen. Deze villa ontwerp je voor een opdrachtgever die hoort bij je gekozen architerctuurstijl. Het locatiegebied van deze opdracht is de woonwijk Blitsaerd in Leeuwarden.
Voordat je begint te ontwerpen doe je onderzoek naar een architectuurstijl. Dit onderzoek bestaat uit geschiedenis, architecturen, kenmerken en materialen. In een korte presentatie aan de klas vertel je over het onderzoek en daarna kies je met welke architectuurstijl je verder gaat.
Het onderzoek naar het locatiegebied en de welstandsrichtlijnen doe je tijdens projectdefinitie. Daarnaast maak je kennis met de opdrachtgever en kun je op locatiebezoek gaan. Je kiest ook de kavel waar je je villa wilt ontwerpen. Hierbij moet je goed kijken naar de eisen en wensen van de opdrachtgever.
Bij het schetsonderwerp kies je twee voorbeeldprojecten die het beste aan de eisen van de opdrachtgever voldoen. Vervolgens kies je één van de projecten waarmee je verder wilt gaan. Ook voor deze opdracht kun je weer maatstudies gaan doen.
Tijdens de tweede schouw presenteer je de technische onderdelen: bouwtechniek, bouwfysica, constructies en detailtekeningen. Ook maak presenteer je je onderwerp gemaakt in Revit.
Om een villa te kunnen bouwen, moet je een bouwsysteem kiezen. Bij bouwtechniek ga je ook onderzoek doen naar de verschillende materialen die je wilt gaan gebruiken voor je villa. Voor bijvoorbeeld de keuze van de vloer kijk je naar de overspanning van de vloer.
Bij bouwfysica doe je onderzoek naar verschillende soorten isolatie en kies je degene die je wilt gaan gebruiken voor je villa. Hiervoor moet je rekening houden met de Rc-waardes van de verschillende constructies; gevel, dak en vloer. Verder kijk je naar de temperatuurverloop en de dampspanningsverloop van een plat dak.
Om ervoor te zorgen dat je villa op zijn plek blijft staat en niet instort kijk je naar de constructie. Hiervoor maak je een constructie-opzet en moet je de belastingen van de materialen berekenen. Op deze manier kom je ook op de totale belasting.
Tot slot maak je ook twee detailtekeningen waarbij je de warmte-isolatie en de waterkering aangeeft. Op het eerste detail wat je maakt is te zien hoe de gevel en vloer aansluiten op de fundering. De aansluiting van de verdiepingsvloer op de gevel is het tweede detail wat je maakt.
Je begint weer met je ontwerp tekenen op papier, dit is je schetsontwerp. Vervolgens werk je je schetsontwerp verder uit tot een voorlopig ontwerp. De tekeningen en eventuele aanpassingen maak je dan in het programma Revit.
Student NHL Stenden Bouwkunde
lisanna.everts@student.nhlstenden.com